Cultura

Mor als 86 anys Mario Camus, director de ‘La colmena’ i ‘Los Santos inocentes’

El cineasta, que va realitzar una trentena de films, va destacar per adaptar clàssics de la literatura espanyola

Al llarg de la seva trajectòria va rebre diversos reconeixements nacionals i internacionals i el 2011 va rebre el Premi Goya d’Honor

El director de cinema Mario Camus ha mort a la seva ciutat natal, Santander, als 86 anys d’edat, segons han informat els seus familiars i han confirmat a les xarxes social diversos companys de professió.

El cineasta (Santander, 1935) va dirigir una trentena de pel·lícules que van aconseguir el reconeixement de la crítica i el públic, com La Colmena i Los Santos Inocentes. El director i guionista va adaptar per a la gran i la petita pantalles clàssics de la literatura espanyola, entre els quals obres d’Ignacio Aldecoa o Benito Pérez Galdós.

A la televisió va capitanejar algunes sèries com Curro Jiménez o Fortunata y Jacinta. Per a TVE també va escriure sèries com Conozca Vd. España, Si las piedras hablaran i Los camioneros.

Camus va formar part de la generació del “nou cinema espanyol”, juntament amb Carlos Saura, Basilio Martín Patino, Miguel Picazo o José Luis Borau.

Al llarg de la seva trajectòria va rebre nombrosos premis a Espanya i a l’estranger, entre els quals destaca l’Os d’Or del festival de Berlín 1983 per La Colmena i una menció especial del jurat al festival de Cannes 1984 per Los santos inocentes. El 1985 va ser reconegut amb el Premi Nacional de Cinematografia i el 1994 va guanyar el Premi Goya al millor Guió Original per Sombra en una batalla. La seva trajectòria va rebre el reconeixement de la professió a Espanya amb el Goya d’Honor de l’any 2011.